Wat vertel je wel en niet? Over solliciteren.

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt gaat over solliciteren en ziek zijn.

Stel, je bent chronisch ziek, en op zoek naar een  leuke, nieuwe, maar vooral passende baan. Wat vertel je tijdens een sollicitatiegesprek dan wel en wat vertel je niet?

De angst bij mensen is dat zij bang zijn om in eerste instantie te worden afgewezen op hun ziekte. “Zij zullen wel denken dat ik heel vaak afwezig ben en zullen mij daarom niet aannemen”. Natuurlijk is die angst niet ongegrond. Er zijn werkgevers die niet zitten te wachten op iemand met een beperking. Terwijl die insteek lang niet altijd terecht is. Maar soms wel begrijpelijk i.v.m. de financiële consequenties die een langdurig zieke medewerker met zich meebrengt.

Hoe ga je daar als sollicitant nu handig mee om?

Ten eerste is het belangrijk om op zoek te gaan naar een functie die echt passend is. Of een baan die met aanpassingen op de werkvloer passend kan worden gemaakt. Het heeft geen zin om te solliciteren op een functie waarbij van je verwacht wordt dat je de hele dag zwaar moet tillen, terwijl je ernstige rugproblemen hebt.

Dit betekent dat je eerlijk naar jezelf mag, maar misschien ook wel moet, zijn. Kan ik dit? Gaat dit lukken? En is het reëel?

Daarnaast is het van belang om te kijken of de functie een beroep doet op je beperkingen? Is dit niet het geval, dan ben je niet verplicht om je toekomstige werkgever daar in het sollicitatiegesprek over te informeren.

In een aantal gevallen is het toch wel goed om openheid van zaken te geven. Bijv. als je niet helemaal goed kunt inschatten of de functie passend is. Je bent dan zelfs verplicht om het te melden. Samen met de werkgever kun je dan onderzoeken of er mogelijkheden zijn.

Heb je aanpassingen nodig om goed te kunnen functioneren? Tja, dan zal je dit ook bespreekbaar moeten maken. Anders kun je straks niet goed werken… en dan ben je verder van huis.

Het kan ook zo zijn dat het gaat om een proefplaatsing of detachering. In dat geval geef je ook openheid van zaken, zodat je met elkaar kunt kijken wat er kan en samen naderhand kunt evalueren of het goed gaat.

In sommige gevallen zijn er ook subsidievoordelen of stimuleringsmaatregelen die voor een werkgever interessant kunnen zijn. Dit kan er net voor zorgen dat een werkgever het wel wil proberen met je! Ook dan geef je openheid van zaken.

Toch blijft het in veel gevallen ook iets persoonlijks. Sommige mensen willen gewoon eerlijk zijn en alles vertellen. Dat kan, maar werkt niet altijd in je voordeel en is ook niet altijd nodig. Het kan wel voor jezelf fijn zijn en helpen omdat je dan in het sollicitatiegesprek wat meer ontspannen kunt zijn.

Daarnaast raad ik je aan, om je sollicitatiebrief, motivatie en cv te richten op de zaken waar je goed in bent. Leg de nadruk op je kwaliteiten. De kans is namelijk groot dat je anders al wordt afgewezen tijdens de ‘voorselectie’.

Ben je uitgenodigd? Oefen het sollicitatiegesprek dan goed van te voren. Doe dit samen met een maatje of coach. Bereid je voor op de mogelijk lastige vragen en bedenk wat je wel en niet wil vertellen. Praat niet te veel en te lang over je ziekte en beperkingen maar benadruk je sterke competenties, motivatie voor de functie en positieve eigenschappen.

Het gaat er immers om wat jij voor hen kunt betekenen!

Deel dit bericht

Lees meer blogs