Hoe zorg ik voor een goede balans? 11 tips voor thuiswerkende ouders.

Bent u in balans? | Quality Support

Veel van ons hebben op dit moment last van een verstoorde energiebalans. Dit geldt voor het werk, prive en de energie of juist vermoeidheid die we ervaren. Ergens op de achtergrond zijn we ons allemaal bewust van het feit dat er spanning is, stress of onzekerheid. De coronacrisis is overal. Je kunt er niet omheen en het doet wat met je. Zeker nu we weer gehoord hebben dat de maatregelen nog wel even aanhouden.

Voor ouders die schoolgaande kinderen hebben is het behouden van de balans elke dag aan de orde. Als het kan werk je als ouder(s) thuis. Maar de kinderen zijn ook zeker nog een week thuis en hebben online les. En dit is al best een tijd aan de gang natuurlijk. Het is niet gek dat dat wat met je doet!

Het levert voor veel gezinnen een disbalans op en soms ook behoorlijke spanning.

Hoe zorg je er nu voor dat jouw eigen werk, zo optimaal mogelijk te combineren valt, met het thuis zijn van de kinderen en de vragen die zij hebben omtrent het schoolwerk wat zij thuis doen? En hoe zorg je ook nog voor wat gezelligheid? Het zou toch mooi zijn als de kinderen en jijzelf kunnen terugkijken op een relatief ‘onbezorgde’ lockdowntijd.

Uiteraard speelt de leeftijd van je kinderen ook mee. Zitten jouw kinderen in groep 1 of 2 of zit jouw kind in groep 8? Of zijn het pubers? Dat is natuurlijk een groot verschil.

Een aantal tips om het vol te houden en om het samen gezellig te maken met elkaar:

  1. Bekijk wat haalbaar is. Bespreek dit met, als je die hebt, je partner. Wees daarin reëel. Dit kan dus ook veranderen. Een aantal weken geleden was de energiebalans mogelijk beter en voel je je nu meer vermoeid of gespannen. Dit betekent dat je weer met elkaar in gesprek gaat. Voorschrijdend inzicht. Hoe pakken we het vanaf nu aan? Heb je geen partner? Overleg dan met vrienden of familie.
  2. Kun je de les of aandacht voor de kinderen beter verdelen samen? Maak bijvoorbeeld blokken waarin de een zich bezig houdt met de kinderen, en twee uur later doet de ander dat. Ben je alleen met de kinderen thuis? Dan is het ook weer afhankelijk van de leeftijd wat er wel en niet mogelijk is. Het is niet reeel om te denken dat je met een baby op de arm, alle werkzaamheden die je normaal op kantoor doet, nu ook kan uitvoeren.
  3. Neem op zondag, nog beter op vrijdagmiddag, (samen) de volgende week door. Wat staat er in de agenda’s? Zijn er vergaderingen online waar je perse bij moet zijn? Manage de verwachtingen naar elkaar. Zo kun je zaken nog aanpassen voor je daadwerkelijk die meeting hebt. Kijk ook wat er van de kinderen wordt verwacht op school en waar je mogelijk ondersteuning moet of wilt bieden.
  4. Bespreek indien mogelijk (leeftijd afhankelijk) deze zaken ook met de kinderen. Wanneer kunnen zij een beroep op je doen? Wanneer vragen zij het even aan de juf of aan jouw partner bijv? Kunnen zij het eerst ook ergens opzoeken? Normaal moeten zij soms ook even wachten in de klas!
  5. Manage jouw leidinggevende en/of jouw medewerkers. Geef aan wat nu mogelijk is, en wat niet. Bespreek dit samen. Zoek naar mogelijkheden. Maar als die er niet zijn, dan is dat ook een antwoord…
  6. Probeer ondanks de veranderende omstandigheden aardig te blijven naar elkaar. Dat valt niet altijd mee. Maar door lief te zijn naar jezelf en je omgeving kom je deze tijd echt gemakkelijker door. LEG DE LAT VEEL LAGER. Ook wel eens fijn.
  7. Overleg met de juf of meester. Waar kun jij bij helpen? Wat lukt echt niet? Geef het aan. Ook hier geldt: overleg. Dan kom je samen een heel eind. Sommige zaken kun je in overleg gewoon laten voor wat het is.
  8. Wees je bewust dat iedereen in deze situatie zit. Een achterstand in leren ontstaat mogelijk. Nou ja, dat komt echt wel weer goed. Het is geen ‘business as usual’. Voor niemand op deze aardbol 😊.Verwacht dit dus ook niet van je kind, jezelf, je partner of school. Het is roeien met de riemen die we hebben.
  9. Een troost is dat we er allemaal mee worstelen. Een veilige plek is nu het allerbelangrijkste. Voor je kind, voor jezelf, het gezin. De rest komt wel weer. Kijk wat er wel is. Een fijn huis, eten, elkaar. Dat is de basis.
  10. Daarom, probeer er meer relaxed in te zitten. Neem telkens kleine pauzes waarin je thuis ook wat beweegt. Dit maakt het voor iedereen veel fijner en zeker ook voor jezelf. Alles wat wel lukt op het gebied van school of werk, is dus mooi meegenomen. Realiseer je ook dat er echt weer een tijd komt, dat alles wel weer doorgaat. Dit is echt niet voor eeuwig.
  11. Stop op tijd met het werk en laat de kinderen ook op tijd stoppen. Pak rust, wandel, sport buiten met elkaar, doe een speeltuintjes-toer, kijk wie het hoogst kan schommelen, ga voetballen, doe een spelletje. De afwisseling tussen in- en ontspanning, en tussen binnen en buiten zijn, is nu belangrijker dan ooit!

Deel dit bericht

Lees meer blogs