11 tips voor ontspanning

Wondertollen, sterretjes en fluitjes 'als een dolle' verkocht | Binnenland  | AD.nl

Vandaag is het 31 december 2020. Een bijzondere datum. Deze dag komt nooit meer terug. En dat is het geval met alle dagen die wij meemaken in ons leven. 2020 is wel een heel apart jaar, als ik het zo mag zeggen. Het gaat met ups en downs, van mooie dingen naar ontzettend lelijke dingen en ellende naar toch weer lol, gezelligheid, blijdschap en verdriet. Het lijkt het echte leven wel, haha!

Toch weiger ik te zeggen dan ik het jaar 2020 maar gauw wegdoe. Er zijn veel dingen ook echt leuk en bijzonder geweest. Maak voor jezelf maar eens een lijstje. Dan zijn er echt dingen om dankbaar voor te zijn ook al was niet alles gemakkelijk.

Wel ervaar ik zelf meer dan in andere jaren spanning en stress. Bij mijzelf (vooral toen de wereld nog niet door leek te hebben dat een nare ziekte zich over de aardbol verspreidde) maar ik hoor het ook van anderen. Cliënten, vrienden, familie, eigenlijk heeft toch iedereen wel iets last van gedoetjes, chronische stress, angst of ziekte. Dan is het fijn als je ook op gezette tijden, ontspanning bewust kunt opzoeken.

Hieronder volgen 11 tips die jou daarbij kunnen helpen. Kijk wat er voor jou bijzit en mocht je een andere goede tip hebben, laat het dan gerust weten. Chronische stress is namelijk niet goed voor onze gezondheid. Op de langere termijn krijgen we daar echte serieuze klachten van.

Daar komen de tips:

1)     Ga elke dag naar buiten. Het mag, ook al zitten we in een strenge lockdown. 20 minuten wandelen is al goed voor onze hersenen. Maar langer mag natuurlijk altijd. Goed voor ons humeur, conditie, gestel. Liefst in het daglicht.

2)     Zoek, als je die niet hebt, een hobby of vrijetijdsbesteding: puzzelen, breien, lego, vissen, you name it. Het klinkt truttig misschien, maar iets doen wat mogelijk niet perse efficiënt of nuttig is, is ook erg goed voor ons. Het zorgt voor ontspanning en relaxedheid.

3)     Eet gezond. We hebben de neiging om te snoepen en te snacken als we ons niet zo lekker voelen. Zoet, zout en vet. Helaas knappen we er niet van op. En dan willen we meer van hetzelfde (zoet, zout en vet) en dan knappen we er nog niet van op. We willen dan nog meer van hetzelfde: zoet, zout en vet….. etc. etc. Voedsel is vaak troost. Bedenk wat je echt nodig hebt! Dat geeft ontspanning.

4)     Eet niet te veel (ben je 80% vol, stoppen maar). Je voelt je dan zowel fysiek als in het koppie beter gedurende de dag.

5)     Eet veel groenten en fruit, een handje noten en drink voldoende water.

6)     Zoek uit wat voor jou ontspannend werkt. Bewegen? Lezen? Naar muziek luisteren? Doe meer van deze dingen. Zoek het bewust op.

7)     Ben je thuis achter de laptop aan het werk? Zet elke 30 minuten een wekkertje. Haal een glaasje water, ga naar de w.c. of doe een paar oefeningen. 5 minuten is lang genoeg. Zo hou je de werkdagen veel beter vol.

8)     Mediteer of doe aan yoga. Lekker voor je uitstaren mag ook 😊. Lummelen noemen we dat. Is heel goed voor je om te doen zo af en toe. De boog kan niet altijd gespannen staan. Er mag meer gelummeld worden.

9)     Kijk leuke of interessante films, maar niet de hele dag. En ook niet vlak voor je gaat slapen. Schermen met licht en geluid zorgen mogelijk voor een onrustige nacht. Daar ontspant niemand van.

10)  Slaap voldoende (voor de meeste mensen is dit ongeveer 8 uur). Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. Tijdens de slaap vinden er herstelwerkzaamheden plaats. Tijd aan besteden dus.

11)  En tot slot, nummer 11, misschien wel de meest belangrijke: Lach! Doe leuke dingen!! Lach met je vrienden, familie, doe een spelletje, zing met karaoke, maak muziek of kijk naar een comedy. Lachen is gezond en ontspant! Alles op gepaste afstand, maar dat kan gelukkig met lachen!

Op naar een mooi nieuw jaar met ontspannen momenten.

2021. Wat ga jij er van maken?

Deel dit bericht

Lees meer blogs