LSD

Picture

Soms vraag je je af, wat een ander beweegt?
Wat maakt dat hij of zij iets doet?
Waar je het misschien niet mee eens bent, wat je niet leuk vindt of waar je je aan irriteert?

Dat hebben we allemaal wel eens?

Er ontstaan gevoelens die je bij jezelf waarneemt.
Dat kan boosheid zijn, verdriet, irritatie of zelfs afschuw,
Wie kent het niet?

Als je je bewust bent van de gevoelens bij jezelf, kun je ook ruimte maken voor de gevoelens bij de ander.
Dat noem je interpersoonlijke sensitiviteit, empathie, empathisch vermogen, gevoeligheid of bijvoorbeeld emotioneel bewustzijn. Er zijn verschillende termen voor die vaak door elkaar worden gebruikt.

De een heeft van nature meer empathie dan de ander. Toch kun je het wel een beetje leren. En dat is soms heel erg handig. Ook op je werk. Want daar hebben we te maken met allerlei mensen en allerlei gevoelens.

Op het werk is het uiten van gevoelens niet altijd even gepast. Mensen zijn soms heel goed in het verbergen van hun emoties. Maar dit betekent niet, dat gevoelens er niet zijn. Kun je de gevoelens van de ander een beetje ‘lezen’ dan kun je daar je voordeel mee doen. Dit wil overigens niet zeggen dat je het overal mee eens bent, maar je kunt je inleven, begrijpen wat de ander voelt en daar iets over zeggen…

Een mooie manier om eens te oefenen, is LSD. Een van de eerste gesprekstechnieken die ik op de VU tijdens mijn studie leerde bij de heer Vrolijk. Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Laat de ander eerst eens vertellen, vat daarna kort samen wat de ander zei en benoem zijn of haar gevoelens. Check wel even of je het goed begrepen hebt. Vraag daarna door. Stel daarbij een open vraag, die begint met wie wat waar waarom etc?

Je zult zien dat je dan veel informatie krijgt m.b.t. de beweegredenen en de gevoelens van de ander.
Samen kun je dan eventueel verder kijken naar mogelijke oplossingen of manieren om met de situatie om te gaan. Maar vaak zijn mensen al blij dat zij eens kwijt kunnen wat zij voelen en denken, zonder beoordeeld te worden!

Dus: LSD. Luisteren Samenvatten en Doorvragen. Doe er je voordeel mee. Het levert mooie gesprekken op.

Deel dit bericht

Lees meer blogs