Ja, wij willen!

De feestdagen zijn weer in zicht.
De kerst komt eraan.
Wat betekent kerst voor jou?
Lekker eten, gezelligheid, het verhaal van de geboorte van Jezus? Een heleboel stress? Of van alles een beetje?

Voor veel mensen heeft kerst, hoe dan ook toch ook een speciale betekenis, al is het voor veel niet altijd meer in het kader van het originele verhaal zullen we maar zeggen…

Wat doe je met kerst? Hoe leuk moet het zijn? En let op het woordje MOET. We moeten lekker eten, we moeten er mooi uitzien, we moeten het gezellig hebben.
Moeten is kindertaal heb ik ooit geleerd van mijn stagebegeleider, ongeveer 21 jaar geleden.

Toch betrap ik mijzelf in gedachten vaak met het woordje moeten. Ik moet nog dit… ik moet nog dat….
Ook in het kader van de voorbereidingen voor kerst en oud en nieuw. Maar moet ik eigenlijk echt zoveel, of is dat hetgeen wat ik mijzelf opleg?

Natuurlijk weet ik dondersgoed dat het zaken zijn die ik zelf heb bedacht. Veel moet ik nog af krijgen voor de kerstvakantie, een aantal mensen moet ik nog bezoeken voor de kerst. Er moeten nog kerstkaarten geschreven. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Moeten voelt niet fijn. Een vriend zei ooit: niets moet alleen poepen en piesen moet. En zo is het eigenlijk wel als je er goed over nadenkt.

Dus met kerst hoeven we niets, tenzij we het onszelf opleggen. We willen wel graag dat het gezellig is, dat we met elkaar zijn en misschien liever niet alleen. We willen ook lekker eten en hoe een rijkdom is dat, als je dat ook nog eens kunt waarmaken. Voorzien in de eerste levensbehoefte na poepen en piesen, eten…!

En lekker kan ook pannenkoeken zijn, gebakken met je familie of kinderen, op een veilige plek, in een warm huis. Een kaarsje erbij en het is eigenlijk toch al goed?

Moeten ga ik schrappen, al zal het niet altijd direct lukken. Maar moeten inwisselen voor het woordje willen schept al zo veel ruimte in mijn hoofd. Samen zijn met familie en vrienden in goede gezondheid is het allerbelangrijkste. En misschien helpt het woordje ‘willen’ jou ook wel, deze komende dagen.

Probeer jij het ook?
Ik wens je fijne feestdagen met mooie wil-momenten!

Lonneke

Deel dit bericht

Lees meer blogs